Image via Wikipedia
Λίγες ημέρες πριν κλείσει τα 80 του χρόνια, ο Μπέρνι Έκλεστοουν παραχώρησε μια εκπληκτική συνέντευξη στην εφημερίδα Guardian και με το δικό του ξεχωριστό, μοναδικό και ιδιόρρυθμο τρόπο, μίλησε για το πάθος της ζωής του που είναι η Formula 1 και η εκπροσώπησή της. Φυσικά δεν παρέλειψε να πετάξει και μια από τις ατάκες της σαιζόν, λέγοντας: «Δεν νομίζω ότι η δημοκρατία είναι ο τρόπος να διευθύνεις τα πάντα». Είπε κι άλλα πολλά ενδιαφέροντα και προκλητικά, πάντα φυσικά με οδηγό το θεό της σύγχρονης κοινωνίας: το χρήμα.
Ο ισχυρός άνδρας της Formula 1 είναι προφανές ότι δεν ενδιαφέρεται για την ηλικία του, αλλά με το πώς θα κάνει το άθλημα πλουσιότερο, δημοφιλέστερο και θεαματικότερο. Ο αγώνας της Κορέας το προσεχές Σαββατοκύριακο είναι ένα στοίχημα για εκείνον, μιας και η παρθενική εμφάνιση της χώρας στο καλεντάρι συνοδεύεται από αρκετές μουρμούρες και αμφισβητήσεις για την ετοιμότητα των διοργανωτών.
«Είναι όλα έτοιμα τώρα. Είναι όλα σωστά. Τον περασμένο μήνα δεν πίστευα ότι θα τελειώσει και θα χρειαζόταν να ακυρώσουμε τον αγώνα σίγουρα. Αλλά η πίστα επιθεωρήθηκε και πέρασε, όλα είναι εντάξει», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσο για τα γενέθλιά του τις επόμενες μέρες; «Ελπίζω να τα καταφέρω. Αλλά είναι όλα ανοησίες. Ποια η διαφορά του να είσαι 79 τη μια μέρα και 80 την επόμενη; Είναι το ίδιο. Δεν ξέρω καν που θα βρίσκομαι, ίσως να ταξιδεύω κάπου. Τι άλλο να κάνω μέχρι να πεθάνω; Οι άνθρωποι αποσύρονται για να πεθάνουν», σχολιάσει δεικτικά. Αν περιμένει να διοικεί τη Formula 1 για δέκα χρόνια ακόμη, ως τα 90 του, ο Βρετανός είπε: «Ναι! Έτσι όπως αισθάνομαι αυτή τη στιγμή γιατί να σταματήσω; Το κάνω γιατί το απολαμβάνω. Και το χτες πέρασε. Δεν με ενδιαφέρει το συνέβη χτες».
Όπου γης και πατρίς και… όπου χρήμα και Grand Prix!
Ωστόσο, το παρολίγον… χάος αποκαλύπτει για μια ακόμη φορά τις ιδιοτελείς φιλοδοξίες του. Ο Έκλεστοουν πάντα πίστευε ότι είχε το δικαίωμα να αναμορφώσει τη Formula 1, μπαίνοντας σε χώρες χωρίς προηγούμενη παράδοση στους αγώνες, αρκεί αυτές να τον πλήρωναν αρκετά. Το 2011 η Ινδία θα προστεθεί στο καλεντάρι. Το 2012 το Τέξας θα φιλοξενήσει την κορωνίδα του μηχανοκίνητου αθλητισμού, ενώ την περασμένη εβδομάδα ανακοινώθηκε ότι η Ρωσία μπαίνει στο κόλπο το 2014.
Το φετινό πρωτάθλημα θα ολοκληρωθεί στο Άμπου Ντάμπι και πιθανότατα εκεί θα κριθεί και ο τίτλος κι έτσι, επιφανειακά, φαίνεται ότι η Formula 1 έχει γίνει παγκόσμιο άθλημα, το οποίο φτάνει σε εκατομμύρια νέους φιλάθλους και όχι μόνο στην παραδοσιακή ευρωπαϊκή ελίτ που συρρέει σε Μονακό και Μόντσα: «Είναι ένα Παγκόσμιο Πρωτάθλημα κι έτσι εξ ορισμού, χρειάζεται να βρίσκεται σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Στην τελική, η κοινή λογική επικράτησε και επεκταθήκαμε. Πρέπει απλά να έχεις τα κότσια να το κάνεις», τονίζει.
Η…ανοησία των Ολυμπιακών Αγώνων, το Σπα και το αμφίβολο μέλλον της Τουρκίας Σαν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του μάνατζμεντ της Formula 1 και σαν κάτοχος των εμπορικών δικαιωμάτων του αθλήματος, ο πολυεκατομμυριούχος επιχειρηματίας διοικεί σαν να πρόκειται για προσωπικό του φέουδο. Για 32 χρόνια ελέγχει τη Formula 1, έχοντας κατηγορηθεί ότι έχει ξεγυμνώσει τους αγώνες από την ουσία τους. Και δεν θα διαστάσει να βγάλει από το καλεντάρι ιστορικά Grand Prix με μεγάλη παράδοση, όπως αυτό του Βελγίου, ή ακόμη και της πατρίδας του.
«Φυσικά. Αν δεν υποστηριζόταν από την κυβέρνηση πιθανότατα θα είχε ήδη βγει εκτός γιατί απλά δεν μπορεί να πληρώσει. Είναι το ίδιο με το βρετανικό Grand Prix. Το χειρότερο πράγμα εκεί είναι ότι η κυβέρνηση ξόδεψε μια περιουσία για τους Ολυμπιακού Αγώνες, οι οποίοι θα έρθουν και θα περάσουν και θα ξεχαστούν σε λίγες εβδομάδες, όταν θα μπορούσε να έχει υποστηρίξει το Σίλβερστοουν και να διασφαλίσει ότι ο αγώνας θα γίνεται εκεί για πάντα. Το μόνο καλό με τους Ολυμπιακού είναι η τελετή έναρξης και η τελετή λήξης. Κάνουν φανταστική δουλειά showbiz. Αλλιώς είναι εντελώς ανοησία».
Η εμπλοκή του Έκλεστοουν στη Formula 1 μετρά 53 χρόνια! Σαν πρώην ιδιοκτήτης ομάδας που κέρδισε τρεις φορές τον τίτλο με την Brabham, σίγουρα διατηρεί κάποιο πάθος για τον καθαρό αγώνα και όχι τα χρήματα, ειδικά όσον αφορά το Σπα: «Είναι καλό μόνο γι’ αυτούς που αγωνίζονται. Η πίστα αυτή διαχωρίζει τους άντρες από τα παιδιά και αν οδηγούσα ξανά θα ένιωθα πολύ χαρούμενος αν κέρδιζα εκεί. Είναι μια από τις κλασσικές διαδρομές. Την κρατήσαμε. Αλλά είχαμε 16 αγώνες στο καλεντάρι. Φέτος έχουμε 19 και του χρόνου θα έχουμε 20. Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός, είναι ότι είναι βιώσιμο εμπορικά».
Η προσθήκη του Τέξας και της Ρωσία θα αυξήσει τον αριθμό των πιθανών Grand Prix στα 22, με στόχο, όπως είπε, να περιοριστεί αυτός στα 20: «Νομίζω ότι θα βρούμε έναν τρόπο να τους κρατήσουμε κάπως στους 20. Ίσως κάποιος αποφασίσει ότι χρειάζεται ένα διάλειμμα γιατί δεν του βγαίνει εμπορικά το θέμα. Ένα καλό παράδειγμα είναι η Τουρκία. Έφτιαξαν ένα απίστευτο circuit, ίσως το καλύτερο, αλλά δεν υπάρχει πολύς ενθουσιασμός από το κοινό και δεν ξέρω γιατί».
Αποφασίζομεν και διατάσσομεν Ο Μπέρνι Έκλεστοουν ποτέ δεν ανησύχησε για τη γνώμη του κόσμου και φυσικά δεν έχασε διόλου τον ύπνο του από τα όσα άκουσε όταν πέρυσι χαρακτήρισε τον Χίτλερ σαν έναν πολιτικό που… «μπορούσε να κάνει τα πράγματα που έπρεπε». Σχολίασε: «Φυσικά και δεν έχασα τον ύπνο μου. Ήξερα τι εννοούσα».
Η αναφορά του στον Χίτλερ, όπως εξήγησε, ήταν μια έκφραση της άποψής του για τις δικτατορίες: «Βρίσκω πάντα το μπελά μου όταν λέω τέτοια πράγματα, αλλά δεν νομίζω ότι η δημοκρατία είναι ο τρόπος να διοικείς τα πάντα. Είτε πρόκειται για εταιρεία, ή οτιδήποτε για το οποίο χρειάζεται κάποιος να ανοίγει και να κλείνει τα φώτα. Εμείς είχαμε τη Μάργκαρτε Θάτσερ και όταν ήταν επικεφαλής άνοιγε κι έκλεινε τα φώτα. Έφερε τη χώρα εκεί που ήταν πριν μπερδευτεί ξανά».
Και δεν παρέλειψε να φέρει ως παράδειγμα για τα λεγόμενά του, τον πρώην πρόεδρο της Fia, Μαξ Μόσλεϊ, παρά το σαδομαζοχιστικό τρόπο ζωής του και το παρελθόν του πατέρα του ως ιδρυτικό μέλος του βρετανικού φασισμού και υποστηρικτή του Χίτλερ: «Θα ήταν ένας πολύ καλός πρωθυπουργός. Ο Μαξ θα ήταν ιδανικός. Θα ήξερε πώς να χειριστεί τα πράγματα. Ο Μαξ είχε πολλούς να τον κυνηγούν, ίσως επειδή νόμιζαν ότι ήταν πολύ έξυπνος».
Παράδειγμα νούμερο δύο: «Ο Σαντάμ δεν έκανε το Ιράκ μια πιο σταθερή χώρα; Φυσικά. Αποδείχθηκε έτσι δεν είναι;» Ο Έκλεστοουν απάντησε με ένα μειδίαμα στο αν η επέκταση της… δικτατορίας του στο άθλημα τον βοήθησε να βγάλει αρκετούς από τους εχθρούς του εκτός μάχης και σχολίασε με έμφαση: «Δεν είχα τόσα πολλά προβλήματα που δεν μπόρεσα να τα τακτοποιήσω».
Το ποδόσφαιρο ως ικανοποίηση του εγωισμού των ανθρώπων Οι δραστηριότητες του Έκλεστοουν επεκτάθηκαν και στο ποδόσφαιρο, όταν ενεπλάκη στην εταιρεία που έφτιαξαν οι Φλάβιο Μπριατόρε και Λακσίμι Μιτάλ, ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο. Τώρα έχει φτάσει να είναι ιδιοκτήτης της QPR: «Είναι κάτι στο οποίο μπλέχτηκα όχι από επιλογή. Πιθανόν να εμπλακώ περισσότερο σύντομα. Είναι ένα θέμα που πρέπει να προχωρήσει».
Πόσο ενθουσιασμένος είναι γι’ αυτό; «Καθόλου! Φυσικά μπορώ να φύγω, αλλά υπάρχουν πολλά πράγματα που πρέπει να γίνουν και θα γίνουν εκεί. Είναι κυρίως εμπορικά και για μένα να δω αν μπορώ να το κάνουμε αυτό να δουλέψει καλύτερα. Μόλις με κάνεις να εμπλακώ αυτό ήταν. Είμαι εκεί».
Η αγγλική ομάδα αυτή τη στιγμή οδηγεί την κούρσα στην Championship: «Ναι είναι καλό. Σούπερ, σούπερ, σούπερ. Μπορούμε να πάμε μόνο… κάτω από εκεί», αναφώνησε με ιδιαίτερα ειρωνικό ύφος και πρόσθεσε: «Οι μισοί άνθρωποι που ασχολούνται με το ποδόσφαιρο το κάνουν μόνο για να ικανοποιήσουν τον εγωισμό τους. Υποθέτω ότι όλοι παρασυρόμαστε από αυτό».
Αντί επιλόγου «Δεν παίρνω προσωπική ικανοποίηση γιατί δεν κερδίζουμε αγώνες, ή τίτλους σε αυτή τη δουλειά. Είμαι σαν τους περισσότερους επιχειρηματίες. Κοιτάς πίσω στο τέλος της χρονιάς και βλέπεις τι κατάφερες δουλεύοντας και πόσα χρήματα έβγαλε η εταιρεία. Αυτό είναι».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ