Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

Σκληρή κόντρα για το τιμόνι της Φόρμουλα 1

Ποιοι είναι οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία της Ομοσπονδίας που ελέγχει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό παγκοσμίως


Μάχη έχει ξεσπάσει για τη θέση του επόμενου προέδρου της FIA, της ομοσπονδίας που ελέγχει τον μηχανοκίνητο αθλητισμό παγκοσμίως - και ιδιαίτερα τις τύχες του «πετραδιού του στέμματος» που είναι η Φόρμουλα 1 (F1). Ο 57χρονος Βρετανός Ντέιβιντ Γουάρντ θέλει να γίνει αυτός ο επόμενος επικεφαλής της πανίσχυρης FIA παίρνοντας τη θέση από τον σημερινό της πρόεδρο, τον 67χρονο γάλλο Ζαν Τοντ, ο οποίος θέλει να δει τη θητεία του να ανανεώνεται και να λάβει εκείνος την «καρό σημαία» στην κούρσα αυτή.

Ο Γουάρντ, για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του, προβάλλει «ατζέντα για αλλαγή» στη FIA, όπως την ονομάζει, ενώ ο Τοντ βασίζεται σε όσους επιθυμούν «σταθερότητα και συνέχεια». Και μόνο η υπόσχεση αυτή μπορεί να είναι αρκετή για να κερδίσει ο γάλλος τις εκλογές, που έχουν προγραμματιστεί να γίνουν τον Δεκέμβριο, όπως σημειώνουν οι «Κυριακάτικοι Τάιμς» του Λονδίνου. Ομως ο Γουάρντ δεν θα καθήσει με σταυρωμένα χέρια, έχοντας ξεκινήσει ήδη ολομέτωπη επίθεση για να ενισχύσει την υποψηφιότητά του.

Οι δύο άνδρες έχουν συνεργαστεί πολύ στενά στο παρελθόν. Ο Τοντ διατηρεί ιδιαίτερη σχέση με τον Γουάρντ, καθώς ο Βρετανός ήταν μέλος της ομάδας που στήριξε τον Γάλλο όταν ο τελευταίος πήρε το 2009 την προεδρία από τον προκάτοχό του Μαξ Μόσλεϊ. Μέχρι πρόσφατα μάλιστα ο Γουάρντ ήταν γενικός διευθυντής του Ιδρύματος της FIA (FIA Foundation) που ασχολείται κυρίως με θέματα οδικής ασφάλειας.

Τώρα όμως τα γάντια έχουν βγει καθώς ο Γουάρντ κατηγορεί το πρώην αφεντικό του ότι επιχειρεί να επηρεάσει παρασκηνιακά όσους ψηφίζουν για την ανάδειξη του προέδρου της FIA. Συγκεκριμένα, ο Γουάρντ υποστηρίζει ότι ο Τοντ προσπάθησε να εκμεταλλευθεί για τον σκοπό αυτόν περιφερειακές συναντήσεις μελών της FIA, προσπαθώντας να κερδίσει περισσότερους συμμάχους.

Ο Βρετανός έφτασε σε σημείο μάλιστα να υποβάλει επίσημη διαμαρτυρία στην Επιτροπή Ηθικών Υποθέσεων της Ομοσπονδίας κάνοντας λόγο για «σοβαρή παραβίαση των κανόνων, των κανονισμών και του ηθικού κώδικα της FIA». Ο Τοντ από την πλευρά του έχει αρνηθεί σθεναρά ότι έχει κάνει οτιδήποτε παράτυπο, λέγοντας ότι ήταν επιλογή των τοπικών ομοσπονδιών που συμμετέχουν στη FIA να εκφράσουν δημόσια της υποστήριξή τους προς το πρόσωπό του.
Ο Τοντ, λόγω της μεγάλης του επιτυχίας ως μάνατζερ της F1, έχει κερδίσει επίσης την υποστήριξη των επικεφαλής μεγάλων ομάδων της Φόρμουλα 1, οι οποίοι μάλιστα δεν έχουν διστάσει να εκφράσουν και δημοσίως τη συμπάθειά τους στο πρόσωπο του Γάλλου. Ανάμεσα σε αυτούς βρίσκονται ο Μάρτιν Γουίτμαρς της McLaren, ο Στέφανο Ντομενικάλι της Ferrari, ο Κρίστιαν Χόρνερ της Red Bull και ο Ρος Μπρον της Mercedes.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...