Τρίτη 2 Ιουλίου 2013

Νέα εποχή «τούρμπο» στη Formula 1

Ο Luca Marmorini μιλά για τις δυσκολίες των νέων κινητήρων και για την αξιοπιστία τους

Η Formula 1 το 2014 μπαίνει σε μια νέα εποχή, στην εποχή του τούρμπο, με τους νέους V6 κινητήρες των 1.600 κ.εκ. απόδοσης 600-650 ίππων.

Οι νέοι κινητήρες, όπως αποκαλύπτει ο επικεφαλής κινητήρων της Ferrari, Luca Marmorini, είναι μια μεγάλη πρόκληση και η αξιοπιστία τους πρόκειται να παίξει μεγάλο ρόλο στην έκβαση των αποτελεσμάτων.

Αναλυτικά, όσα τόνισε στο πλαίσιο του Βρετανικού GP:
«Πρέπει να αναπτύξουμε και να βελτιώσουμε τους κινητήρες σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα και αυτό σημαίνει ότι η αξιοπιστία μπορεί να παίξει μεγάλο ρόλο στους αγώνες, τουλάχιστον στους πρώτους αγώνες της χρονιάς. Οι περισσότεροι θα τοποθετήσουν το τούρμπο στο πίσω μέρος του κινητήρα, κοντά στα ηλεκτρονικά. Αυτό μπορεί να προκαλέσει όμως πολλά προβλήματα με την αυξημένη θερμοκρασία. Δεν είναι εύκολο θέμα. Η διαχείριση των θερμοκρασιών είναι ένα θέμα πάνω στο οποίο πρέπει να δουλέψουμε. Δεν υπάρχει κάποια πτυχή του νέου αυτού εγχειρήματος η οποία να είναι πιο εύκολη από κάποια άλλη. Είναι μια δύσκολη κατάσταση συνολικά. Για παράδειγμα, το τούρμπο είναι κάτι νέο το οποίο λειτουργεί στις 25.000 στρ/λεπτό. Επίσης υπάρχουν πολλά και πολύπλοκα ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης. Όλα αυτά είναι ένα μεγάλο βήμα, κάτι που κάνει τη διαχείριση του κινητήρα εξαιρετικά μεγάλη πρόκληση», δήλωσε αρχικά ο Ιταλός και συνέχισε:

«Έχουμε κατασκευάσει ήδη έναν κινητήρα πάγκου ο οποίος δοκιμάζεται από τα τέλη της περασμένης χρονιάς ενώ ολοκληρώνουμε και αυτόν που θα μπει στο μονοθέσιο για δοκιμές. Έχουμε ένα πολύ δύσκολο πρόγραμμα μπροστά μας καθώς πρέπει να είμαστε έτοιμοι τον Μάρτιο. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε, όμως μόνο στον πρώτο αγώνα της χρονιάς θα δούμε αν πραγματικά έχουμε κάνει σωστά τη δουλειά μας», ανέφερε και κατέληξε:

«Νιώθουμε ότι μπορεί να υπάρχει πρόβλημα με τα καύσιμα. Σίγουρα θέλουμε η F1 να εξετάζει την αποτελεσματικότητα αλλά δεν θέλουμε η F1 πηγαίνει βόλτα στο μισό αγώνα».
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...