Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2011

Formula 1: Αμφιβάλλει για τις ΗΠΑ ο Εκλεστοουν

Cars wind through the infield section of the I...
Image via Wikipedia
Aμφιβολία για την επιτυχία και την απήχηση που θα έχει στην Αμερική η Formula 1 παρά την ύπαρξη δύο αγώνων από το 2013, εξέφρασε ο Μπέρνι Εκλεστοουν. Ο διαχειριστής των εμπορικών δικαιωμάτων του αθλήματος κρίνει ότι τα δύο GP δεν θα είναι αρκετά για την συγκεκριμένη Ήπειρο, ιδίως από γεωγραφική άποψη. Και αυτό γιατί η Ευρώπη την επόμενη χρονιά θα φιλοξενήσει οκτώ αγώνες και οι Αμερική με τις ΗΠΑ μόλις έναν, αυτόν στο Οστιν, ενώ από το 2013, μόλις δύο.
Επομένως ο Εκλεστοουν θεωρεί ότι αν υπήρχαν περισσότεροι αγώνες, αυτόματα θα αυξανόταν και η προβολή του αθλήματος στην χώρα, γεγονός που θα είχε θετικό οικονομικό κυρίως, αντίκτυπο. Μην ξεχνάμε ότι η Formula 1 πέραν του αθλήματος είναι μια ολόκληρη βιομηχανία, η οποία αφορά μεγάλα οικονομικά κεφάλαια.
Σε ερώτηση αν θεωρεί πως οι αγώνες στις ΗΠΑ θα επιτρέψουν στη Formula 1 να γίνει «μεγάλη» στην χώρα, ο Εκλεστοουν απάντησε πως έχει αμφιβολίες και το δικαιολόγησε: «Στο μέγιστο έχουμε δύο αγώνες στην Αμερική. Αν σκεφτείτε ότι η χώρα είναι τόσο μεγάλη όσο η Ευρώπη και ότι έχουμε πολλούς αγώνες στην Ευρώπη, τότε είναι αρκετά δύσκολο. Εάν είχαμε κι άλλους αγώνες και περισσότερη τηλεόραση, τότε θα ήταν εντάξει. Επίσης κι εκεί ισχύει ότι και στην υπόλοιπη Αμερική, θέλουν δηλαδή να δουν κέρδη πριν να ξεκινήσει κάτι. Και αυτό δεν είναι εύκολο να γίνει», δήλωσε ο Αλ Τζαζίρα ο Εκλεστοουν.
Το 2012 οι ΗΠΑ επιστρέφουν στο καλεντάρι της Formula 1 για πρώτη φορά μετά το 2007 (τελευταίο GP στην πίστα της Ιντιανάπολις). Ο αγώνας στο πολυσυζητημένο Οστιν περιλήφθηκε τελικά στο αγωνιστικό πρόγραμμα παρά τα οργανωτικά κατά πρώτο και οικονομικά κατά δεύτερο λόγο προβλήματα που ανέκυψαν. Προβλήματα που είχαν προκαλέσει την διακοπή των εργασιών στην κατασκευή της Αμερικανικής πίστας. Τελικά, οι οργανωτικές διαφωνίες φαίνεται ότι λύθηκαν με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν και πάλι τα έργα στο Οστιν.
Ο δεύτερος αγώνας Formula 1 που θα φιλοξενήσουν οι ΗΠΑ θα είναι το σιρκουί στο Νιου Τζέρσεϊ από το 2013. Ενα GP που επιθυμούσε διακαώς ο Μπέρνι Εκλεστοουν και ήθελε να τελεσφορήσει.
Πλην όμως των ΗΠΑ η Formula 1 επεκτείνεται και σε νέες αγορές, όπως η Ρωσία από το 2014, αλλά και η Νότια Αφρική που επιθυμεί να επιστρέψει στο καλεντάρι της Formula για πρώτη φορά μετά το 1993.
Η σειρά της Αργεντινής
Μια ακόμη χώρα που θέλει να μπει στο παιχνίδι φιλοξενίας ενός GP είναι και η Αργεντινή. Ήδη, 100 χλμ. από το Μπουένος Άιρες, στην επαρχία Ζαράτε, κατασκευάζεται νέα πίστα 5,5 χλμ. με στόχο να φιλοξενήσει αγώνα της Formula 1. Αν συμβεί αυτό θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1998 που επιστρέφει το άθλημα στη χώρα της Νότιας Αμερικής.
Το Velociudad Speedcity όπως ονομάζεται, ετοιμάζεται από την εταιρεία Populous, η οποία βρίσκεται μεταξύ άλλων πίσω από τον ανασχεδιασμό του Σίλβερστοουν. Η πίστα κατασκευάζεται με τις προδιαγραφές ασφαλείας της FIA και σκοπός όλων είναι να είναι σε θέση να φιλοξενήσει GP μέχρι να ολοκληρωθεί, το 2014.
Η Αργεντινή πάντως, πλην της F1 έχει κάνει άνοιγμα και σε άλλα αθλήματα όπως τα MotoGP, αφού το 2013 ο συγκεκριμένος θεσμός θα επιστρέψει στην χώρα, σε αγώνα που θα διεξαχθεί στην αναβαθμισμένη πίστα Rio Hondo.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...