Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ενας Ελληνας στο Ράλι Μόντε Κάρλο

Το όνειρο κάθε οδηγού αγώνων να τρέξει στο θρυλικό Ράλι του Μόντε Κάρλο που διεξάγεται μία φορά τον χρόνο, τον Ιανουάριο, έκανε πραγματικότητα ο Ελληνας οδηγός αγώνων ράλι Δημήτρης Αμαξόπουλος. Πριν από λίγες ημέρες, ο 33χρονος οδηγός επέστρεψε από το Πριγκιπάτο με την πολύ τιμητική 29η θέση στη γενική κατάταξη των αγώνων, ενώ μπορεί να υπερηφανεύεται ότι είναι ο μοναδικός Ελληνας από το 1999 που πήρε μέρος στο αποκαλούμενο και «ράλι της χλιδής»!

Κάλυψε σχεδόν 1.500 χιλιόμετρα οδηγώντας στους παγωμένους δρόμους των Αλπεων, πέρασε από τις πιο δύσκολες ειδικές διαδρομές ξεσηκώνοντας 30.000 θεατές και είδε από κοντά τον πρίγκιπα Αλβέρτο Γ’ του Μονακό, καθώς και πλήθος γαλαζοαίματων! Για όλους τους παραπάνω λόγους, χωρίς να συνυπολογίζουμε σε αυτούς και το γεγονός ότι η Eurosport κάλυψε ζωντανά και τις δεκατρείς διαδρομές του αγώνα επιστρατεύοντας επίγεια συνεργεία, ελικόπτερα και κάμερες on-board, ο 33χρονος Δημήτρης Αμαξόπουλος θεωρείται μέχρι στιγμής από τους πιο τυχερούς οδηγούς αγώνων στην Ελλάδα.

«Ηταν από τις πιο σημαντικές εμπειρίες που έχω ζήσει» παραδέχεται σήμερα στην «Espresso της Κυριακής» ο 33χρονος οδηγός, ο οποίος έτρεξε στους αγώνες του Μόντε Κάρλο με την ιταλική ομάδα BP Racing οδηγώντας ένα ολοκαίνουριο Citroen DS3 R3T. «Με τον Ιταλό συνοδηγό μου τερματίσαμε στην 4η θέση της κατηγορίας μας και στην 29η της γενικής κατάταξης. Είμαι πολύ ικανοποιημένος με την επίδοση αυτή. Φέτος, το ράλι συμπλήρωσε εκατό χρόνια, με αποτέλεσμα οι δηλώσεις συμμετοχής να ξεπεράσουν τις τριακόσιες. Εμείς ήμασταν το ένα από τα εκατόν είκοσι πληρώματα που συμμετείχαν τελικά στο ράλι, γεγονός που από μόνο του είναι πολύ σημαντικό» συμπληρώνει αμέσως μετά, προσθέτοντας ότι το Ράλι του Μόντε Κάρλο, το οποίο διοργανώνεται μία φορά τον χρόνο, εκτός από αίγλη έχει και ιδιαίτερες απαιτήσεις.

«Θεωρείται ο αγώνας με την πιο μεγάλη αίγλη παγκοσμίως, παράλληλα όμως είναι και από τους πιο απαιτητικούς. Ενας λόγος είναι ότι ο αγώνας γίνεται στις Αλπεις και συχνά συναντάς χιόνι και πάγο και επίσης οι δρόμοι είναι στενοί και γρήγοροι, ό,τι πρέπει δηλαδή για αγώνες ράλι και ό,τι δεν πρέπει γι’ αυτούς που φοβούνται. Γενικά πάντως, δεν αντιμετωπίσαμε ιδιαίτερα προβλήματα. Μόνο κάποια “τετακέ” (σ.σ.: όταν το αυτοκίνητο στριφογυρίζει) είχαμε» τονίζει ο 33χρονος, ο οποίος δεν θα ξεχάσει τον ενθουσιασμό με τον οποίο τον υποδέχτηκαν οι θεατές. «Στο εξωτερικό ο κόσμος είναι πολύ ενθουσιώδης. Από το πρωί μέχρι το βράδυ, σε όλες τις διαδρομές υπάρχουν άνθρωποι όλων των ηλικιών που τραβούν φωτογραφίες και ζητωκραυγάζουν. Δεν θα ξεχάσω, για παράδειγμα, πώς μας υποδέχθηκε ο κόσμος όταν διασχίσαμε τη θρυλική διαδρομή Col de Turini. Σε μία στροφή είχαν συγκεντρωθεί 30.000 θεατές με φωτοβολίδες και πετούσαν χιόνι στον δρόμο για να γλιστρούν τα αυτοκίνητα και να προσφέρουν θέαμα».

«Η μητέρα μου με ρωτάει αν κάνω αρκετή προπόνηση»

Ο 33χρονος ιχθυοπώλης -η οικογένειά του έχει κατάστημα με κατεψυγμένα αλιεύματα στην οδό Πειραιώς, στον Ταύρο- κάθισε για πρώτη φορά στη θέση του οδηγού σε ηλικία δεκαεννέα ετών. Από τότε μέχρι σήμερα έχει τρέξει σε δεκάδες αγώνες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Πώς ξεκίνησε όμως το θέμα αυτοκίνητο; «Από μικρός παρακολουθούσα αγώνες. Ετυχε επίσης στο συνεργείο όπου πήγαινα το αυτοκίνητό μου να φτιάχνουν και αγωνιστικά αυτοκίνητα και έτσι κόλλησα το μικρόβιο». Ενώ οι περισσότερες Ελληνίδες μαμάδες τρέμουν στην ιδέα ότι ο κανακάρης τους θα τρέχει σε αγώνες, αντιθέτως η μητέρα του κ. Αμαξόπουλου τον ενθάρρυνε να κάνει προπονήσεις: «Οι πατέρας μου δεν πολυασχολείται. Η μητέρα μου είναι σχεδόν ο “μάνατζέρ” μου, αφού συχνά με ρωτάει αν κάνω αρκετή προπόνηση»!

Αν και οι περισσότεροι θα ξέκλεβαν λίγο χρόνο για να γνωρίσουν από κοντά το κοσμοπολίτικο θέρετρο, ο κ. Αμαξόπουλος δεν είχε μυαλό για τίποτε άλλο: «Δεν πρόλαβα να δω τίποτα, γιατί ασχολιόμουν συνεχώς με τον αγώνα. Είδα όμως τον πρίγκιπα Αλβέρτο. Παρακολούθησε το ράλι και χαιρέτησε όλους τους οδηγούς» λέει ο 33χρονος, καταλήγοντας πως επόμενος στόχος του είναι να τρέξει στο Ράλι ΕΛΠΑ στην Ελλάδα και αποκαλύπτει πως θαυμάζει τον «Στρατισσίνο», κατά κόσμον Στράτης Χατζηπαναγιώτου, κορυφαίος αθλητής του Ράλλυ Ακρόπολις και πολλές φορές πρωταθλητής Ελλάδος.

ΜΑΡΙΑ ΜΕΪΜΑΡΗ  Φωτ.: Γουίλιαμ Φέιθφουλ espresso

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...