Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

ΙΧ: Ντελαπάρισαν 1.000 έμποροι, λουκέτα σε επιχειρήσεις


Η εικόνα που παρουσιάζει η αγορά αυτοκινήτου σίγουρα δεν αποτυπώθηκε στις πωλήσεις του πρώτου 15νθήμερου του Μαρτίου, με τις ταξινομήσεις των 18 Porsche των 229 Mercedes και των 24 Lexus, αλλά έχει καταγραφεί μέσω των περίπου 1.000 λουκέτων που έχουν βάλει ιδιοκτήτες καταστημάτων εμπορίας αυτοκίνητων, το κανόνι του Απέργη και πρόσφατα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ομιλος Παζαρόπουλου εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας.

Τράπεζες

Οι λόγοι που οδήγησαν την αγορά στη συγκεκριμένη κατάσταση, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, αφορούν τη στάση των τραπεζών, τις συνεχείς αλλαγές των δεδομένων αλλά και την κακή ψυχολογία των υποψήφιων αγοραστών.

Αναλυτικότερα οι τράπεζες αποτελούν έναν από τους βασικούς ρυθμιστικούς παράγοντες της πορείας των πωλήσεων στην αγορά αυτοκινήτου, καθώς όποτε ανοίγουν τις στρόφιγγες και εγκρίνουν δάνεια, αμέσως οι πωλήσεις καταγράφουν θετικό πρόσημο. Αντίστροφα μόλις κλείνουν οι στρόφιγγες απορρίπτοντας 9 στις 10 αιτήσεις για αγορά αυτοκινήτων, η αγορά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση.

Ο δεύτερος λόγος που καταγράφει πτώση η αγορά αφορά τις συνεχείς αλλαγές των δεδομένων της αγοράς από το καλοκαίρι του 2009. Ειδικότερα το περσινό καλοκαίρι η προηγούμενη κυβέρνηση μείωσε το Τέλος Ταξινόμησης κατά 50%, με αποτέλεσμα να σπεύσουν όλοι να αποκτήσουν κάποιο αυτοκίνητο με μεγάλο κυβισμό...

Από την άλλη μεριά, ωστόσο, η μείωση του Τέλους Ταξινόμησης απαξίωσε τις τιμές των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να πέσουν στο ναδίρ οι πωλήσεις των αυτοκινήτων από δεύτερο χέρι.

Υστερα από περίπου δύο μήνες η τότε κυβέρνηση ανακοίνωσε την επαναφορά του μέτρου της απόσυρσης παλαιών αυτοκινήτων, ακυρώνοντας το μέτρο του τέλους ταξινόμησης 20 ημέρες νωρίτερα...

Και αυτό το μέτρο κράτησε για περίπου έναν μήνα, καθώς μετά τις εθνικές εκλογές η νέα κυβέρνηση και αμέσως πάγωσε το μέτρο της απόσυρσης, με αποτέλεσμα χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών αυτοκινήτων να μην προλάβουν να τα αποσύρουν...

Πρόσφατα αυξήθηκε ο ΦΠΑ κατά δύο μονάδες και επιβλήθηκε φόρος πολυτελείας σε ΙΧ με εργοστασιακή αξία άνω των 17.000 ευρώ αν πρόκειται για καινούργιο και 12.000 ευρώ αν πρόκειται για μεταχειρισμένο εισαγωγής, που πρακτικά αυξάνει όλες τις τιμές των αυτοκινήτων.

Ο τρίτος και σημαντικότερος λόγος της συρρίκνωσης των πωλήσεων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια αφορά την κακή ψυχολογία των καταναλωτών, οι οποίοι πέραν της αβεβαιότητας που τους διακατέχει, βλέπουν πως το κόστος χρήσης των αυτοκινήτων έχει πραγματικά εκτιναχθεί στα ύψη και όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Ανάρπαστα τα πολυτελή παρά την κρίση

Εκπληκτη είναι σχεδόν όλη η αγορά αυτοκινήτου από τα ανέλπιστα καλά αποτελέσματα των πωλήσεων στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, βάσει των οποίων η αύξηση ανέρχεται σε 54,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ οι εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς έκαναν λόγο για πτώση της διελευσιμότητας των καταναλωτών από τις αντιπροσωπείες αλλά και των παραγγελιών κατά 50%!

Ωστόσο η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση, αφενός γιατί ταξινομήθηκαν 8.857 καινούργια αυτοκίνητα στο πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου, αφετέρου όμως θα πρέπει να αναφέρουμε πως την Τρίτη 3 Μαρτίου έσπευσαν να εκτελωνίσουν οι εισαγωγείς περίπου 7.000 αυτοκίνητα για να μην καταβάλουν τον αυξημένο ΦΠΑ αλλά και τον φόρο πολυτελείας που επιβαρύνει τα αυτοκίνητα με εργοστασιακή αξία άνω των 17.000 ευρώ.

Επιπλέον θα πρέπει να αναφέρουμε πως από τα 8.857 νέα ΙΧ περίπου τα 1.700 αφορούσαν σε εταιρικά οχήματα.Ωστόσο δημιουργείται εύλογα το ερώτημα, πως ενώ η οικονομική κατάσταση της χώρας τελεί υπό κατάρρευση το πρώτο 15νθήμερο του Μαρτίου ταξινομήθηκαν 2 Bentley, 1 Aston Martin, 18 Porsche, 281 Audi, 229 Mercedes, 194 BMW, 74 Volvo, 52 Chrysler, 24 Lexus, 8 Saab, 1 Hummer και 1 Jaguar! Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, η άνοδος των πωλήσεων πολυτελών αυτοκινήτων οφείλεται καθαρά στην επιβολή φόρου πολυτελείας, με αποτέλεσμα οι «έχοντες» οικονομική άνεση να σπεύσουν να ταξινομήσουν τις λιμουζίνες τους για να γλιτώσουν πολλές χιλιάδες ευρώ...

Γιώργους Ανδρής ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...