Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Ο “Iceman” κέρδισε το γκραν πρι της Μελβούρνης



Ο Κίμι Ραϊκόνεν ξεκίνησε με… πατημένο το γκάζι τη φετινή σεζόν της Φόρμουλα 1, καθώς επικράτησε στο εναρκτήριο Γκραν Πρι της Μελβούρνης στην Αυστραλία.

Ο οδηγός της Lotus ήρθε πρώτος, μπροστά από τον Φερνάντο Αλόνσο της Ferrari και τον παγκόσμιο πρωταθλητή Σεμπαστιάν Φέτελ της Red Bull.

Στην 4η θέση βρέθηκε ο Φελίπε Μάσα της Ferrari, ενώ στην 5η ο Λιούς Χάμιλτον με τη Mercedes.


Χάρη στη στρατηγική των δύο πιτστόπ, o Ραϊκόνεν που ξεκίνησε έβδομος, κατάφερε να μείνει μπροστά από τον μαχητικό Αλόνσο και να φύγει θριαμβευτής από την Αυστραλία. «Σας το έλεγα ότι το μονοθέσιο είναι καλό», φώναζε συνεχώς στους ανθρώπους της Lotus, ο Φινλανδός στον ασύρματο, ενώ πραγματοποιούσε το γύρο του θριάμβου.

Ο πρώτος αγώνας της χρονιάς ήταν θεαματικός, με πολλές μάχες αλλά αυτό που κυριάρχησε ήταν η στρατηγική. Τα νέα ελαστικά της Pirelli ανάγκασαν τις ομάδες να «πάρουν χαρτί και μολύβι» και να καταστρώσουν σχέδια για το πώς θα καταφέρουν όλο το αγωνιστικό τριήμερο να τα βγάλουν πέρα με έντεκα σετ ελαστικών και με τις νέες γόμες.

Γι' αυτό σήμερα είδαμε τους περισσότερους πιλότους να πηγαίνουν σε στρατηγική τριών πιστόπ, έτσι ώστε να έχουν την καλύτερη δυνατή διαχείριση στο γρήγορο σιρκουί.

Πάλαιψε για τη νίκη σήμερα ο Φερνάντο Αλόνσο αλλά στο τέλος έμεινε δεύτερος.
Μοναδική εξαίρεση σε αυτό το μοτίβο ήταν ο Ραϊκόνεν, επιλογή που του χάρισε, όπως φάνηκε, τη νίκη. Ο Φινλανδός έδωσε μάχη με τον Φερνάντο Αλόνσο και «κυνηγήθηκε» στο τέλος αρκετά από τον Ισπανό. Ο πιλότος της Ferrari ήταν άκρως μαχητικός. Εκανε αρκετές προσπεράσεις και φαινόταν πως ήθελε διακαώς τη νίκη. Δεν πρόλαβε όμως και έτσι αρκέστηκε στη δεύτερη θέση.

Η Ferrari σήμερα ήταν πολύ ανταγωνιστική αφού και ο Μάσα τα πήγε πολύ καλά. Είχε εξαιρετική εκκίνηση και μέχρι τα πρώτα πιστόπ ήταν δεύτερος. Τελικά, αρκέστηκε στην τέταρτη θέση, αποτέλεσμα καθόλου άσχημο για τον Βραζιλιάνο, αν θυμηθεί κανείς πώς είχε ξεκινήσει τη χρονιά πέρυσι (είχε εγκαταλείψει).

Απογοήτευση θα πρέπει να υπάρχει στο στρατόπεδο της Red Bull, καθώς ο poleman Σεμπάστιαν Φέτελ έμεινε τρίτος, με τη νέα RB8 να αδυνατεί να ακολουθήσει το ρυθμό των δύο πρωτοπόρων. Παράλληλα, ο «ντόπιος» Γουέμπερ δεν κατάφερε να εντυπωσιάσει τους χιλιάδες συμπατριώτες του, αφού στην εκκίνηση έμεινε πολύ πίσω (έβδομος). Στη συνέχεια «χάθηκε» μεταξύ των πιλότων που αγωνιζόντουσαν για τις θέσεις 6-10. Στο τέλος ανέκαμψε, πίεσε αρκετά τον Χάμιλτον, αλλά έμεινε έκτος.

Η πέμπτη θέση είναι το καλύτερο αποτέλεσμα με το οποίο φεύγει από την Αυστραλία ο Χάμιλτον. Ο Βρετανός πάλεψε, αλλά έχασε πολλές μάχες. Με το πείσμα του όμως, κράτησε στο τέλος τη θέση του, μπροστά από τον Γουέμπερ. Κατά τη διάρκεια του αγώνα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη στρατηγική των δύο πιστόπ και ακολούθησε εκείνη των τριών. Η Mercedes έμεινε κατά το ήμισυ ευχαριστημένη αφού ο Ρόζμπεργκ εγκατέλειψε στον 27ο γύρο, μένοντας στη στροφή 4, αν και είχε πιθανότητες για ένα καλό πλασάρισμα.

Εκτός αγώνα έμειναν οι Μαλντονάτο, Ρικιάρντο και Χούλκενμπεργκ. Ο Μαλντονάτο αποτέλεσε την πρώτη εγκατάλειψη της χρονιάς αφού βγήκε εκτός πίστας στη στροφή ένα στον 26ο γύρο. Ο Ρικιάρντο έμεινε στα πιτς καλύπτοντας τα 2/3 του αγώνα, ενώ ο Χούλκενμπεργκ δεν ξεκίνησε ποτέ αφού μία ώρα πριν τον αγώνα παρουσιάστηκε πρόβλημα στο σύστημα καυσίμου της Sauber.

Η Force India, χάρη στον αναγεννημένο Σούτιλ, ήταν σήμερα πολύ μαχητική. Μέχρι τα μισά του αγώνα και παραπάνω ο Γερμανός συγκαταλέγονταν μεταξύ των πρώτων ενώ κράτησε και για μερικούς γύρους την πρωτοπορία. Η πολύ μαλακή γόμα στο τελευταίο πιστόπ (12 γύρους πριν το τέλος) όμως, δυσκόλεψε αρκετά το μονοθέσιο της ινδικής ομάδας, με αποτέλεσμα ο γερμανός πιλότος να χάσει θέσεις και να περιοριστεί στην έβδομη, μία εμπρός από τον teammate του Πολ ντι Ρέστα.

Καθόλου καλή εικόνα δεν παρουσίασε το τριήμερο η McLaren μένοντας μακριά από τον ανταγωνισμό. Στον αγώνα ο Χάμιλτον ήταν ένατος και ο Πέρεθ (φωτογραφία) ενδέκατος.RT F1)
Η McLaren θέλει να ξεχάσει γρήγορα αυτό το Σαββατοκύριακο και να ξεκινήσει από την αρχή. Η ομάδα του Γουόκινγκ έχει προβληματιστεί πολύ με την απόδοση της MP4-28. Ο Μπάτον έμεινε μόλις ένατος ενώ ο Πέρεθ 11ος, αποδεικνύοντας ότι κάτι δεν πάει καλά.

Την πρώτη δεκάδα συμπλήρωσε ο Ρομάν Γκροσεάν με τη δεύτερη Lotus.

Aκολούθησε ο Εστεμπάν Γκουτιέρεζ σε ένα όχι και τόσο καλό τριήμερο για τη Sauber με τους Μπότας και Μπιανκί να τον ακολουθούν. Ο Γάλλος δείχνει ανταγωνιστικός με τη Marussia και ξεχωρίζει στη μονομαχία των λεγόμενων «αδύναμων» ομάδων (Marussia-Caterham).

Στη μάχη των... ουραγών, ο Τσίλτον ήταν ταχύτερος του Φαν Ντερ Γκάρντε και αυτό φάνηκε στους τελευταίους δέκα γύρους, όταν ο βρετανός πιλότος έφυγε μπροστά από τον Ολλανδό 26 δευτερόλεπτα.

Στη βαθμολογία των οδηγών ο Ραϊκόνεν έχει 25 βαθμούς έναντι 18 του Αλόνσο και 15 του Φέτελ. Στους κατασκευαστές η Ferrari προηγείται με 30 βαθμούς έναντι 26 της Lotus και 23 της Red Bull.

Με πληροφορίες από το naftemporiki.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...