Πέμπτη 18 Νοεμβρίου 2010

ΤΖ.Μπάτον : - «Στη McLaren ξέρουν να ακούν»

Jenson ButtonImage by nic_r via FlickrΟ Τζένσον Μπάτον μέσω σελίδας χορηγού του στο facebook απάντησε ζωντανά σε ερωτήσεις επιλεγμένων δημοσιογράφων και φίλων του από όλον τον κόσμο για τη σεζόν που μόλις τελείωσε στη Formula 1, την πρώτη του εμπειρία στη McLaren, αλλά και την πρόκληση του 2011. Φυσικά το Sport net δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από το γεγονός αυτό, με τον Βρετανό να είναι ειλικρινής και να μας αποκαλύπτει το μεγάλο προσόν της ομάδας του!

Η ερώτηση που έθεσε το Sport net στον Παγκόσμιο Πρωταθλητή του 2009, ο οποίος αμέσως μετά την κατάκτηση του τίτλου άφησε τη Brawn GP για την McLaren, με την οποία φέτος διεκδίκησε εκ νέου το πρωτάθλημα, ήταν η εξής: «Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που έμαθες για την McLaren σε αυτή την πρώτη σου σαιζόν με την ομάδα και πως σκοπεύεις να το χρησιμοποιήσεις το 2011;»

Ο Βρετανός χωρίς να διστάσει μας απάντησε άμεσα και με ειλικρίνεια για το μεγάλο προσόν της McLaren: «Το πιο σημαντικό πράγμα για μένα, είναι ότι αυτή η ομάδα ακούει τη γνώμη των οδηγών. Πέρασα από πολλές ομάδες στο παρελθόν και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί αυτοί οι άνθρωποι είναι σπουδαίοι σε αυτό που κάνουν, αλλά παρόλα αυτά χρειάζονται τη συνδρομή των οδηγών».

Και ο Μπάτον συνέχισε λέγοντας: «Είναι εξαιρετικοί στο να ακούν το τι έχουμε να πούμε για να το δουλέψουν στο μονοθέσιο και να λύσουν όλα τα προβλήματα που έχουν επισημανθεί. Νιώθεις ότι κάνεις τη διαφορά στην ομάδα έτσι και είναι σημαντικό γιατί κι εμείς που οδηγάμε τα μονοθέσια θέλουμε να τα κάνουμε ακόμα πιο γρήγορα, γιατί φυσικά θέλουμε να κερδίζουμε!».

Θετικό το 2010, εξαιρετικές οι εντυπώσεις από τη McLaren Το event μεταδόθηκε μέσω webcam ζωντανά από το τεχνολογικό κέντρο της McLaren στο Γουόκινγκ , στο οποίο όπως σχολίασε ο Μπάτον… «έχω περάσει περισσότερο χρόνο, από ότι σε όλες τις άλλες ομάδες μαζί σε όλη μου την καριέρα». Ο Βρετανός ρωτήθηκε για την πρώτη του σαιζόν στη νέα του ομάδα και του ζητήθηκε να κάνει έναν μίνι απολογισμό:

«Νιώθω πολύ καλά, η πρώτη μου χρονιά πήγε καλά και είμαι ικανοποιημένος. Είχα σκαμπανεβάσματα, είχα αρνητικά και θετικά αποτελέσματα. Εγώ απόλαυσα τους αγώνες, πήρα μερικά καλά αποτελέσματα, όμως για του χρόνου πρέπει να βρούμε μια ισορροπία στις κατατακτήριες δοκιμές γιατί εκεί φέτος είχαμε ένα μικρό πρόβλημα. Ήταν μια πρόκληση αυτή η σαιζόν, αλλά με καλοδέχτηκαν εδώ και ήδη νιώθω σαν το σπίτι μου. Με τον Λιούις δουλεύουμε πολύ καλά μαζί και περιμένω περισσότερα για το 2011».

Και συνέχισε την αναφορά του για το κλίμα που συνάντησε στο νέο του περιβάλλον: «Το να έρθω σαν Παγκόσμιος Πρωταθλητής στην ομάδα, ήταν το καλύτερο, γιατί εδώ τα έχουν δει όλα και τα έχουν κάνει όλα. Ποτέ δεν είχα καταλάβει πόσο πάθος υπάρχει σε αυτή την ομάδα. Ακόμα και αν δεν κέρδισα τον τίτλο φέτος, ήταν μια σπουδαία χρονιά για την καριέρα μου και τη ζωή μου. Θέλω να δίνω στον εαυτό μου την ευκαιρία να παλεύει για τον τίτλο κάθε χρόνο γι’ αυτό και ήρθα στην ομάδα».

Για το αν νιώθει δικαιωμένος που επέλεξε τη McLaren να συνεχίσει την καριέρα του, είπε: «Σίγουρα ήταν η σωστή επιλογή το να έρθω στη McLaren. Χρειαζόμουν μια αλλαγή όταν κέρδισα τον τίτλο, χρειαζόμουν μια νέα πρόκληση. Αυτή ήταν να έρθω σε αυτή την ομάδα και σίγουρα ήταν η σωστή επιλογή».

Πολλοί είπαν πέρυσι ότι η McLaren είναι η ομάδα του Χάμιλτον και ότι ο Μπάτον δεν θα έβρισκε… χώρο εκεί. Η δική του άποψη; «Είναι απόλυτα κατανοητό και φυσιολογικό ότι τον Λιούις τον αγαπάνε πολύ, γιατί είναι σούπερ ταλαντούχος κα έχει πετύχει τόσα πολλά με αυτή την ομάδα, αλλά υπάρχει χώρος κα και για τους δύο και αυτό μου το ξεκαθάρισαν από την ομάδα όταν τους ρώτησα με το που ήρθα, αν αυτή είναι η ομάδα του Λιούις».

Καθεστώς ισότητας, ή στήριξη σε έναν οδηγό; Φυσικά δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί και στο θέμα των τελευταίων μηνών που προέκυψε στο πρωτάθλημα που μόλις τελείωσε, που δεν ήταν άλλο από την αντιμετώπιση των δύο οδηγών μιας ομάδας και αν αυτή θα πρέπει να είναι ίση, ή αν πιστεύει ότι η στήριξη σε έναν πιλότο έχει καλύτερα αποτελέσματα.

Η άποψή του ήταν σαφέστατη: «Οι ομάδες πρέπει να στηρίζουν ισάξια και τους δύο οδηγούς τους. Το να φτάσεις στη Formula 1 είναι το όνειρο κάθε οδηγού. Φανταστείτε να έρχεται η ομάδα και να σου λέει ότι δεν μπορείς να κερδίσεις. Σίγουρα για μένα πρέπει να υπάρχει ισότητα, άλλες ομάδες ή άλλοι οδηγοί ίσως να διαφωνούν, αλλά εγώ αυτό πιστεύω».

Όσο για το αν η πίεση είναι μεγαλύτερη όταν κάποιος διεκδικεί τον τίτλο, ή όταν νιώθει ότι απειλείται η θέση του στην ομάδα, ο Μπάτον σχολίασε: «Το να παλεύεις για τον τίτλο είναι πιο αγχωτικό από το να νιώθεις ανασφαλής μέσα στην ομάδα. Σε αυτό το άθλημα ποτέ δεν ξέρεις αν θα έχεις άλλη ευκαιρία να διεκδικήσεις το όνειρό σου και όταν βρίσκεσαι σε θέση να το κάνεις, πιέζεσαι πολύ για να τα καταφέρεις και να εκπληρώσεις το στόχο που έχεις θέσει».

Με το βλέμμα στο 2011 Όπως είναι κατανοητό, ο Τζένσον Μπάτον δεν μπήκε σε πολλές λεπτομέρειες για το μονοθέσιο του 2011 (ξέρει ότι και ο ανταγωνισμός βλέπει!), αλλά έδωσε μια γενική περιγραφή για το τι να περιμένουμε από την βρετανική ομάδα τη νέα χρονιά: «Δεν θα έχουμε το F-duct του χρόνου, αλλά το υπόλοιπο μονοθέσιο θα είναι περίπου το ίδιο με το φετινό μιας και δεν θα έχουμε μεγάλες αλλαγές στους κανονισμούς. Θα υπάρχουν και κάποια κομμάτια που εξελίξαμε φέτος και λειτούργησαν πολύ καλά. Δουλεύουμε πολύ σκληρά όλοι για να μπορέσουμε να κοντράρουμε τη Red Bull και τη Ferrari του χρόνου και είμαι χαρούμενος που συμμετέχω στην εξέλιξη του μονοθεσίου».

Το 2011 επιστρέφει το σύστημα KERS, κάτι στο οποίο ο Μπάτον δεν έχει εμπειρία, μιας και το 2009 η Brawn GP δεν το χρησιμοποιούσε. Ωστόσο, είναι αισιόδοξος, γιατί έχει εμπιστοσύνη στην ομάδα του: «Δεν χω οδηγήσει ποτέ με το σύστημα KERS, αλλά στη McLaren το είχαν πέρυσι και ήταν πολύ καλοί, ειδικά στις εκκινήσεις που ήταν ενοχλητικό γιατί αρκετέ φορές με περνούσαν! Έχω εμπιστοσύνη στην ομάδα ότι και του χρόνου θα μας δώσει πλεονέκτημα, όπως το ίδιο θα έχουν και στη Mercedes και τη Force India που έχουμε τον ίδιο κινητήρα».

Μεγάλο «αγκάθι» φέτος ήταν οι κατατακτήριες δοκιμές για όλες τις ομάδες, πλην φυσικά της Red Bull και σε αυτό στάθηκε ο 30χρονος πιλότος για το 2011: «Ξέρω ότι μπορώ να είμαι γρήγορος σε έναν γύρο, αυτό δεν είναι θέμα. Το θέμα είναι να βρω ισορροπία στο μονοθέσιο. Πρέπει να βελτιώσουμε μερικά πράγματα για να νιώσω ακόμα πιο άνετα και να αποδώσω στις κατατακτήριες δοκιμές. Μου αρέσουν πολύ και νιώθεις καλά όταν έχεις κάνει τον τέλειο γύρο και πραγματικά δεν μπορείς να θυμηθείς μετά τι ακριβώς έκανες και τα κατάφερες, κάτι που είναι πολύ περίεργο γιατί συμβαίνει σε πολλούς οδηγούς!»

Επί προσωπικού Δεν έλειψαν και πιο προσωπικές ερωτήσεις για τον Μπάτον, ο οποίος δεν αρνήθηκε να απαντήσει σε καμία, αρχής γενομένης από το πρώτο αυτοκίνητο που οδήγησε ποτέ: «Το πρώτο μου αυτοκίνητο ήταν ένα Opel Vectra, το είχα χαμηλώσει, είχα βάλει και δυνατό ηχοσύστημα και μου άρεσε πάρα πολύ».

Όσο για το τι σκέφτεται να κάνει μόλις αποσυρθεί από τη Formula 1 και το που βλέπει τον εαυτό του σε 20 χρόνια, σχολίασε: «Δεν ξέρω τι θα κάνω μετά τη Formula 1, πόσο μάλλον σε 20 χρόνια! Σίγουρα θέλω οικογένεια, αλλά δεν ξέρω που θα μένουμε! Θα προσέχω τα παιδιά μου, δεν ξέρω τι θα θέλουν να κάνουν όταν μεγαλώσουν, αλλά αν θέλουν να μπουν στον μηχανοκίνητο αθλητισμό, θα τα στηρίξω όσο μπορώ».

Τέλος, μας αποκάλυψε και τα σχέδιά του για τις επερχόμενες διακοπές του, πριν ξεκινήσει και πάλι η δουλειά ενόψει του νέου πρωταθλήματος: «Θα πάω στην Αυστραλία πριν τα Χριστούγεννα για να πάρω μέρος σε αγώνα τριάθλου μαζί με την κοπέλα μου. Τα Χριστούγεννα θα είμαι στην Αγγλία με την οικογένειά μου και μετά θα πάω στη Χαβάη με την κοπέλα μου και φίλους μας από την Ιαπωνία, θα κάνουμε αρκετή γυμναστική εκεί και ανυπομονώ».

Ιωάννα Γκορόγια Το event διοργάνωσε η εταιρεία Johnnie Walker, βασικός χορηγός της McLaren.
Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...