Κυριακή 18 Απριλίου 2010

Ενα ελληνικό ...υποβρύχιο στο Χόλιγουντ (Aptera 2e) έρχεται να κλέψει καρδιές

Me in the Aptera 2eΕκανε το ντεμπούτο της στην Καλιφόρνια και ήδη λέγεται πως την έχουν παραγγείλει αστέρες όπως Ρόμπι Γουίλιαμς και ο Τομ Χανκς.

Η φουτουριστική της εμφάνιση θυμίζει έντονα όχημα βγαλμένο από κάποια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή επιστημονικής φαντασίας ή -στην καλύτερη περίπτωση- αυτοκίνητο που μοιάζει με υποβρύχιο. Οσο για το όνομά της; Ελληνικό!

Πρόκειται για την τρίτροχη Aptera 2e, το καινούριο «πράσινο» όχημα που για την κίνησή του χρησιμοποιεί αποκλειστικά και μόνο ηλεκτρισμό!

Η Aptera 2e -πήρε το όνομά της από την ομώνυμη αρχαία πόλη της Κρήτης- δεν ζυγίζει περισσότερο από 680 κιλά και χάρη στον ηλεκτροκινητήρα της με μία οκτάωρη φόρτιση θα μπορεί να κινείται μακριά από... πρίζες καλύπτοντας αποστάσεις μέχρι και 160 χιλιομέτρων.

Στη μεγάλη αυτονομία παίζει σημαντικό ρόλο ο αεροδυναμικός συντελεστής της (Cx=0,15), αλλά και τα πολύ ελαφριά υλικά που έχουν χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή της.

Οσοι ψάχνουν για επιδόσεις καλό θα ήταν να πάνε σε άλλη... παραλία, καθώς η Aptera 2e δεν απευθύνεται στους λάτρεις της ταχύτητας, αλλά σε εκείνους που θέλουν να βρίσκονται στο τιμόνι ενός αυτοκινήτου με οικολογικές διαθέσεις. Παρ’ όλα αυτά, η επιτάχυνση όπως και η τελική ταχύτητα της Aptera 2e θα μπορούσαν γενικά να χαρακτηριστούν «ικανοποιητικές». Και αυτό γιατί η Aptera 2e «γράφει» τα 100 χιλιόμετρα από στάση σε λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα, ενώ η τελική ταχύτητα αγγίζει τα 137 χλμ./ώρα.

Το μήκος της φτάνει τα 4,39 μέτρα, το πλάτος της τα 2,30 μέτρα και το ύψος το 1,34 μέτρο. Η ηλεκτροκίνητη «καρδιά» της κινεί τον πίσω -μοναδικό- τροχό της μέσω μηχανισμού που τροφοδοτείται από μπαταρίες λιθίου-φωσφόρου!

Είναι ό,τι πρέπει για τους δύο επιβάτες της, που θα μπορούν να κινηθούν σβέλτα είτε στην πόλη είτε στην εθνική. Αλλωστε, οι επιδόσεις της και στην παθητική ασφάλεια το επιτρέπουν με το παραπάνω. Αν την ποθήσατε ήδη, υπομονή για περίπου ένα χρόνο, οπότε και θα κυκλοφορήσει. ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΡΑΠΕΖΙΩΤΗΣ

Reblog this post [with Zemanta]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΙΣ ΣΑΣ

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...